torstai 15. syyskuuta 2011

Viihdeuutisia (Samun blogiteksti)Mua jäi suuresti harmittamaan toimittaja Merja Asikaisen Iltasanomiin kirjoittama juttu viime keväänä Helsinki-päivän konsertin yhteydessä. Jutussa annettiin kuva että meitä ei kiinnosta esiintyä Suomessa, koska täällä meille maksetaan liian vähän ja joutuisimme soittamaan päiväsaikaan. Merjan jutussa on hassua etenkin se, että heti haastattelun jälkeen kiipesimme lavalle Suvilahdessa keskellä päivää - ilman palkkiota. Oli mahtava yleisö ja taas aivan ihanaa! Me meinasimme jo silloin kommentoida asiaa, mutta annettiin asian olla kun uskomme että valtaosa ajattelevasta kansasta osaa nykyään lukea viihdeuutisten otsikoita niiden ansaitsemalla vakavuudella ja enemmistöähän varmasti moinen juttu ei edes kiinnosta. Puolet eilisen Elämä Lapselle- konsertin toimittajista kysyivät asiaan kommenttia. Eli miksi soitamme paremmalla liksalla ja suuremmille yleisöille keikkoja ulkomailla? Tarvitseeko tuohon edes vastata? Miksi Selänne pelaa Anaheimissa?

Sunrise Avenue on meille rakas bändi ja olemme poikien kanssa todella hyviä ystäviä. Mä tekisin tätä hommaa tällä porukalla ihan harrastuksenakin vaikka siitä ei saisi leipäänsä kuten nyt. Bändi kaikkine viiteryhmineen on myös liikeyritys ja business, joka työllistään suoraan ja välillisesti ruuhkabussillisen porukkaa. Etupäässä suomalaisia. Tällä porukalla on asuntolainoja, vuokramaksuja, lapsia ja muut normaalin elämän kulut ja tätä silmälläpitäen meidän on pakko tehdä ratkaisuja niin että juna pysyy liikkeessä ja kaikilla riittää leipää pöydässä. Me ollaan tehty – kuten kaikki liikeyritykset – hyviä ja huonoja ratkaisuja ja tähän asti ollaan pärjätty välillä loistavasti ja välillä rimaa hipoen. Otan itse päävastuun koko roskasta hyvässä ja pahassa. Koko tämä sirkus on mun mielestä maailman siistein juttu. Jokainen jolla on aivot päässä tiesi kaiken tämän jo lukematta mun blogiakin, mutta teille muille ihan varmuuden vuoksi.

Eräs NHL-pelaaja oli kuulemma ”dissannut” mua kusipääksi eiliselle iltapäivälehden toimittajalle, koska teemme valintojamme rahan perusteella. Erikoinen kommentti ja todella tekopyhää jeesustelua kaverilta joka on itse valinnut ”taalakaukalot.” Miksi ei itse pelaa kasvattajaseurassaan Suomessa? No ihan samasta syystä kuin miksi mekin soitamme vaikkapa Sveitsissä. NHL:ssä maksetaan enemmän, peli on kovempaa ja puitteet vielä hienommat kuin Suomessa. Ne joiden rahkeet riittävät NHL-kaukaloihin, yleensä pelaavat siellä. Sama pätee kansainvälisiin musiikkiareenoihin. Tätä ei varmasti saisi sanoa Suomessa ääneen, mutta se on totta. Siinä ei myöskään ole mitään pahaa.

Se että joku ”pääsee” NHL:ään ei ole muilta pelaajilta pois. Päinvastoin. Uusille pelaajille aukeaa näyttöpaikkoja kotikaukaloissa ja kontaktit ulkomaille paranevat kaikille. Sama musiikissa. Me ollaan viety mukanamme monta suomalaista bändiä lämppäämään meitä ulkomaille. Ulkomaisilta artisteilta saamme aina rahallisen korvauksen kun ne esiintyvät meidän yleisöillemme ennen meitä, mutta olemme halunneet jeesata omalla kustannuksellamme suomalaisia bändejä ja tarjota muillekin elämyksiä ja mahdollisuuksia vanavedessämme veloituksetta. Kaikki voittavat.

Edelliseen viitaten tulee muistaa että Sunrise Avenue on vientiyhtiö, joka hankkii lähes kaikki tulonsa ulkomailta – ja tuo kaikki killingit kiltisti Suomeen. Tällaiselle toiminnalle kannattaa kotomaassa näyttää peukkua eikä persettä, oli taloustilanne maailmalla mikä tahansa. Ja jos ei muuten vain tykkää meidän musiikistamme, meistä tai mun nuutuneesta pärstästä, eikö ole vain hienoa ettemme keikkaile Suomessa? Saatte olla rauhassa ;)

No miksi mä sitten näitä itsestäänselvyyksiä edes tänne nettiin latelen? Onhan riski että jo tänään saa jostain lukea että ”Laulaja tilittää blogissaan sitä ja tätä?” Mä kirjoitan tän teille ihanille suomalaisille ihmisille ja faneille, jotka olette tukeneet meitä koko uramme ajan. Ilman teitä me ei koskaan oltaisi päästy kiinni unelmaamme ja mä renkuttaisin kitaraani edelleen etupäässä omalla sohvallani. Mä toivon ja uskon että te tiedätte että ne valitettavan vähäiset keikat Suomessa ovat meille ihanaa nannaa ja esimerkiksi Turun Down By The Laiturin keikka oli meille yksi kiireisen kesän kohokohdista. Toivottavasti päästään ensi kesänä uudestaan.

Ei käy aina kateeksi Suomen LiveNationin Elinaa kun kotimaan festaritarjoukset jyrätään ulkomaan suurempien kuvioiden edestä, mutta ihanaa Ellu että jaksat silti painaa. Kiitos!

Me tullaan edelleen pitämään kiinni siitä että suomessa mahdollisimman moni keikka olisi ikärajaton. Me hävitään siinä joka kerta reilusti rahaa, mutta meille merkkaa enemmän se, että paikalle pääsevät ne jotka sinne haluavat. Klubille tai ravintolalle – ja sitä kautta meille - olisi kannattavampaa saada asiakkaiksi enemmän alkoholia nauttivia täysi-ikäisiä ihmisiä alaikäisten limunjuojien sijaan. Meille merkkaa enemmän se että on kivaa. Meillä ja teillä. Helsingin Circuksen keikka lokakuussa on ikärajaton, Tervetuloa! Ulkomailla ei näitä k-18 keikkoja oikein edes tunneta vaan kaikki musiikki on kaikenikäisille ja keikat alkavat iltayhdeksältä.

Hyvää syksyä & Nähdään Lokakuussa!

Samu

PS: Musta on sairaan siistiä että Veikkauksella on kisa, jossa he lennättävät kisavoittajat Itävaltaan, Wieniin meidän areenakeikalle. Se meno poikkeaa rajusti Vantaan Tulisuudelman keikasta, joka sekin on aivan helvetin siistiä – käsi sydämellä. Se on vain erilaista.
(www.veikkaus.fi)

PS: Kiitos kaikki ihanat eilisestä! Pakko sanoa että yllätyin suuresti siitä miten ihanasti otitte meidät taas kerran vastaan Hartwallilla. Ja jos joku sai videolle sen mun kohelluksen kun horjahdin ja meinasin vetää elämäni ”pannut” suorassa lähetyksessä, deletoikaa ne videot heti! ;)

Sama teksti löytyy myös Facebookista.

1 kommentti:

  1. Hyvä Samu, täysin asiaa! Ja menestyksestään saa ja pitääkin olla tyytyväinen. Jokaisellahan pitäisi olla omista onnistumisista huippufiilikset, mutta suomalaisille on kai jotenkin "kiellettyä" näyttää niitä. Lisäksi puuttuu kyky iloita toisten onnistumisista ja ei nähdä metsää puilta, niin kuin sanoit, että ei se ole keneltäkään pois, jos menestyy ja vielä tuo rahat siitä Suomeen. Jos ei itse menesty, niin se on peiliin katsomisen paikka sen sijaan, että puukotettaisiin paremmin menestyjää selkään.

    Nähdään Circuksessa. :)

    VastaaPoista